HEALTH HUB ACADEMY MASTERCLASS

Social Design Masterclass & workshop ’Samen optrekken in een gezonde leefomgeving'

Social Design helpt je op een nieuwe manier te kijken en grip te krijgen op complexe maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken waarover niemand zich echt eigenaar voelt, of over één groep gaan en waarbij vaak vele aanpakken zijn geprobeerd maar zijn mislukt. Het zijn vragen die een gezamenlijke missie nodig hebben, maar altijd starten bij inwoners en hun directe omgeving. De social designer treedt de wereld van het vraagstuk binnen om te leren en te ontdekken wat er nodig is om het achterliggende systeem in beweging te brengen.

Preventie en het bevorderen van gezondheid is zo’n voorbeeld van een complex maatschappelijk vraagstuk. Dit kan op verschillende manieren. Eén ervan is door de leefomgeving zo in te richten dat deze uitnodigt tot gezond gedrag en dit makkelijk mogelijk maakt. Het is ook een voorbeeld van het type taaie vraagstukken waar de Health Hub Utrecht partners  zich met elkaar hard voor maken. Social design biedt mooie kansen voor het versterken van de gezonde leefomgeving. Daarom bieden we met de Health Hub Academy een Masterclass Social Design aan.

colors_markers_colored_drawing_fixation-1223124.jpg!d
port5.jpg
Schermafbeelding 2020-02-27 om 15.40.11
location-detail

gast docenten

De masterclass en workshop worden online gehost door Afdeling Buitengewone Zaken, een social service designbureau dat begin 2020 de Social Design Showdown heeft opgericht: het social design platform in Nederland, met als doel om social designers te verbinden, kennis te delen en het vakgebied verder door te ontwikkelen.

on line masterclass
social design
29 september 2020
15.00-17.00 uur

De masterclass op 29 september geeft kijk op hoe social design werkt, wat de meerwaarde ervan is bij het aangaan van maatschappelijke vraagstukken. Inspirerende projecten en de nieuwste blik op social design zorgen voor nieuwe kennis en praktische handvatten voor sociale, missie gedreven innovatie, die je kunt toepassen binnen de context van je eigen wijkproject of stedelijk programma. 

Introductie – 15 min
Wat biedt Social Design, en wat is het? – 40 min
inclusief gastbijdrage door Nynke Tromp, Tu Delft

Hoe loopt een Social Design traject? – 20 min

Hoe ziet dit eruit in mijn praktijk? – 10 min
Marije Willemsen, gemeente Eindhoven, deelt haar ervaringen

Samen bespreken en Afsluiting – 35 min

WAT LEER JE ervan?

 • De masterclass op 29 september geeft kijk op hoe social design werkt, wat de meerwaarde ervan is bij het aangaan van maatschappelijke vraagstukken.
 • Inspirerende projecten en de nieuwste blik op social design zorgen voor nieuwe kennis en praktische handvatten voor sociale, missie gedreven innovatie, die je kunt toepassen binnen de context van je eigen wijkproject of stedelijk programma. 

WAT KAN JE straks?

 • het ontwerpproces toepassen op grotere maatschappelijke uitdagingen
 • de juiste vraag formuleren en centraal zetten
 • benoemen hoe je draagvlak creëert bij diverse relevante stakeholders
 • binnen je eigen project uitleggen hoe je samen met een designer experimenten opzet en kunt gaan testen in de praktijk
 • verschillende design methodes benoemen en je weet wanneer welke methode kan worden ingezet
 • het ontwerpproces van de start tot de implementatie inzichtelijk maken

voor wie is het bedoeld?

 • Beleidsmedewerkers gemeenten
 • Sociaal makelaars
 • Wijkteams,
 • Planologen en stedelijke ontwikkelaars
 • Medewerkers sociale zaken en anderen die zich bezighouden met sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

on line workshop
'samen optrekken in een
gezonde leefomgeving'

De workshop wordt georganiseerd in de 2e helft van oktober. Meer informatie, het programma en de precieze datum volgen zo spoedig mogelijk. 

Tijdens de workshop gaan we met elkaar een gezamenlijk social design traject verkennen, gericht op Utrechtse voorbeelden. De vraagstukken gaan over zorg en welzijn in wijken binnen de Utrechtse provincie en worden ontleed met een social design bril, onder begeleiding van een team van social designers. Zij nemen je stapsgewijs mee in hun denkwijze en aanpak

Last modified: 3 september 2020

Comments are closed.