Written by: GEBALANCEERD LEVEN HHH ZOOMS IN

Bullied sad little girl in bedroom at home. Young redhead female child sitting on bed feeling sad and lonely.
Anxiety mental disorder – portrait of a troubled woman on black background
health hub zoomt in logo

Marleen Derks | ‘Piekeren leidde bij mij tot een eetstoornis’

“Als kind piekerde ik al. Door een onveilige situatie in mijn puberteit ging ik nog meer piekeren en daardoor ontwikkelde ik een eetstoornis. Als ik niet had gepiekerd, had ik die eetstoornis nooit ontwikkeld.” Bij psycholoog Marleen Derks leidde het piekeren al op jonge leeftijd tot grote problemen. Later zag ze dat ook haar cliënten vastliepen door gepieker. En dus schreef Marleen het boek Nooit meer piekeren om mensen houvast te bieden, een ‘papieren coach’. Het boek is een overweldigend succes en leidde tot de oprichting van inmiddels dertien Piekerpoli’s in Nederland.

In haar boek beschrijft Marleen de K.E.U.Z.E methode, een methode die mensen moet helpen bij het stoppen met piekeren (zie uitleg K.E.U.Z.E methode hieronder). “Ik kreeg zoveel reacties van mensen die de methode graag in de praktijk zouden willen toepassen, onder begeleiding. Maar ook reacties van professionals die de methode graag zouden willen gebruiken in hun werk.” En zo ontstond de eerste Piekerpoli, waar mensen die vastlopen door piekeren terecht kunnen bij psychologen, therapeuten en coaches.

K.E.U.Z.E. METHODE

In haar boek introduceert Marleen de K.E.U.Z.E methode. In de video hiernaast neemt Marleen iedere stap met je door.

Maar iedereen piekert, wanneer wordt het dan een probleem? En tot welke problemen kan dit leiden?

PIEKERPOLI

Piekeren kan dus leiden tot grote problemen. En met die problemen kunnen mensen direct terecht bij de Piekerpoli. “Wij behandelen mensen zonder diagnose. Je hebt ook geen doorverwijzing van de huisarts nodig. We behandelen van klacht naar kracht. We kijken waar jij heen wil.” De behandeling wordt gedaan door psychologen, therapeuten en coaches. “We zoeken daarvoor naar de pareltjes. Therapeuten met veel ervaringsdeskundigheid en die op een breed vlak ingezet kunnen worden. Die directeuren kunnen helpen die midden in een overname zitten waar heel veel stress bij komt kijken. Maar ook topsporters die heel veel druk voelen om te presteren. Iedereen moet geholpen kunnen worden.”

BURN-OUT

Een van de klachten die Marleen tegenwoordig heel veel ziet is een burn-out. “Een burn-out ontstaat omdat er te veel van ons wordt gevraagd, maar dat hebben we vaak zelf niet door. We doen héél veel en we vinden dat we in alles goed moeten zijn, we moeten uitblinken. Dat wordt soms te veel, de draagkracht en de draaglast kloppen niet meer. Dan gaat de weegschaal uit balans.” En we kunnen het eigenlijk ook nooit goed doen. “Neem bijvoorbeeld de moeders. Als je thuisblijft om voor de kinderen te zorgen, dan vinden mensen daar wat van. Maar als je gaat werken en de kinderen wegbrengt, dan vinden mensen daar ook weer wat van. Het is nooit goed.”

Ook juist veel jonge mensen worden getroffen door een burn-out. Hoe komt dat?

Corona

Ook zijn we constant bezig met wat anderen mensen doen en vergelijken we dat met onszelf. We hebben tegenwoordig last van FOMO, Fear Of Missing Out. We willen/moeten overal bij zijn, iets wat ook zorgt voor grote druk op heel veel mensen. Maar door de coronacrisis kunnen we ineens bijna nergens meer heen en zijn er weinig dingen die we kunnen missen. Aan de andere kant zijn er juist in deze tijd heel veel zorgen.

Leidt de coronacrisis tot meer of juist minder gepieker?

TIPS

Of je in deze coronatijd nou meer of minder piekert, Marleen helpt iedereen in deze tijd graag online. Via het YouTubekanaal van de Piekerpoli kan je gratis een anti-piekercursus volgen. Ook vind je er ademhalingsoefeningen en andere tips.

Voor de Health Hub Utrecht zette Marleen een paar belangrijke tips op een rij:

Last modified: 26 mei 2020