Written by: GEBALANCEERD LEVEN HHH ZOOMS IN

219
Schermafbeelding 2020-03-05 om 11.59.34
health hub zoomt in logo

CARIN CUIJPERS | 'HULP UIT DE WIJK VERGROOT JOUW GELUK'

Drie jaar geleden richtte Carin Cuijpers de GeluksBV op, met als doel het verhogen van het Bruto Nationaal Geluk. Want als je gelukkig bent dan ben je socialer, energieker, vriendelijker, flexibeler, vindingrijker. En nog veel meer volgens Carin. Maar dat gaat niet vanzelf. We moeten werken aan ons eigen geluk. ‘Ik denk dat de coronacrisis ons heel erg duidelijk maakt dat we te lang de gezondheid en het welzijn van mensen, en van onze planeet, dienstbaar hebben gemaakt aan de economie. Het is belangrijk het tij nu te keren.’

In de video hieronder legt Carin uit wat geluk is en waardoor geluk wordt beïnvloed

Een van de projecten van de GeluksBV is de Geweldige Wijk App. Uit onderzoek blijkt dat armoede gezond leven in de weg staat. Het gebrek aan geld levert ontzettend veel stress op en dat bevordert de gezondheid niet. En daar komt de Geweldige Wijk App om de hoek kijken. De app ondersteunt mensen die het niet breed hebben om een hulpvraag te stellen via de app aan wijkbewoners. Waar het kan kunnen de wijkbewoners dan bijspringen en aan de hulpvragen voldoen. ‘Als je in groepsverband je levensvaardigheden ontwikkelt (bijv. in een wijk, of met een team) dan is het effect op gezondheid en geluk groter dan dat je dat alleen doet. Dus 1+1=3.’

In de video hieronder vertelt Carin over de Geweldige Wijk App:

Coronacrisis

Door de coronacrisis heeft de invoering van de Geweldige Wijk App een vlucht genomen en is nu in heel Nederland gratis beschikbaar via de App Store of de Google Play Store. Maar die mensen die hun hulpvraag zouden kunnen delen in de app, zijn moeilijk te bereiken. ‘Door die dagelijkse stress, zit deze groep mensen in een soort overlevingsmodus. Dus we snappen ook dat zij moeilijk te bereiken zijn.’ Maar als er genoeg vraag en aanbod is in de app kan het interessante data opleveren, waar ook nieuw beleid op kan worden gemaakt. Carin drukt daarom iedereen op het hart om contact met haar op te nemen om samen verder te denken over het uitrollen van de app in alle wijken.

Carin beantwoordt in de video hieronder vragen over de Geweldige Wijk App:

Last modified: 4 mei 2020