Written by: Geen categorie News

HEALTH HUB UTRECHT EN KENNISPLATFORM UTRECHT SOCIAAL ORGANISEREN MEERDAAGS GELUKKIG & GEZOND KENNISFESTIVAL

Meer inzetten op eigen kracht van burgers en buurten, hulp en ondersteuning dichtbij en laagdrempelig en aandacht voor preventie: dat is wat gemeenten voor ogen hadden bij de start van de transformaties in het sociaal domein in 2015. Bij alle organisaties in het sociaal domein is hier hard aan gewerkt en is ook veel bereikt. Er zijn teams voor jeugd en gezin ingericht, er zijn initiatieven op het snijvlak van gezondheidszorg en sociaal werk (Krachtgerichte basiszorg), en er wordt (weer meer) geïnvesteerd in de sociale basis. Tegelijk zie je dat de ingezette beweging tegen grenzen of obstakels aanloopt. Zo zijn er fikse tekorten op de zorg voor de jeugd aan het ontstaan, mede doordat het beroep erop juist hóger wordt. Veel sociale teams blijven steken in individuele hulpverlening, en het inzetten van collectieve vormen van ondersteuning (samenlevingsopbouw) komt nauwelijks van de grond.

PROFESSIONALS EN PUBLIEK

Het kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS) en de Health Hub slaan ook dit jaar de handen weer ineen om de sociale en economische aspecten van Gezondheid en Geluk te benadrukken. Ditmaal voor de organisatie van een driedaags ’festival’ waarin zowel de goede praktijken als de knelpunten (en oplossingsrichtingen) aan bod komen. Centrale vraag is: Wat heb jij nodig (als professional, beleidsmedewerker of burger) om met meer kwaliteit, gezonder en plezieriger te leven, of om dit mogelijk te maken voor anderen in jouw omgeving? Het festival vindt plaats op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 november in en voor de provincie Utrecht voor en met partners, bewoners, professionals, bestuurders en onderzoekers in het sociaal domein. Elke dag krijgt z’n eigen karakter:

DONDERDAG 21 NOVEMBER (BIBLIOTHEEK NIEUWEGEIN) THEMABIJEENKOMST JONG GELEERD…

Op donderdagmiddag 21 november vindt een themabijeenkomst plaats  met actuele inzichten en ontwikkelingen op het gebied van preventie in de jeugdsector. Ontvangst is om 12.30 en na het plenaire programma (13.00-14.00) kunt u tussen 14.00 – 17.00 aansluiten bij zes interessante workshops (twee rondes), waarna we afsluiten met een netwerkborrel. Het complete programma leest u hier

Bestemd voor
Professionals uit de jeugdsector, beleidsmakers, bestuurders, wethouders, ervaringsdeskundigen, docenten en studenten.
Locatie en tijd
Van 12.30 – 18.00 uur in gemeentehuis en de bibliotheek , Stadsplein 1 in Nieuwegein.
Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden voor de themabijeenkomst. Een workshopkeuze maakt u bij binnenkomst op 21 november, waarbij geldt: vol is vol.

VRIJDAG 22 NOVEMBER (ONDERWIJSLOCATIES IN DE REGIO UTRECHT)

 1. Samenwerking sociaal en gezond in het onderwijs
  Op vrijdag 22 november ontmoeten studenten van Social Work en de gezondheidszorgopleidingen elkaar op Hogeschool Utrecht. Gezamenlijk volgen zij een college over psychische gezondheid en preventie en buigen zij zich over een actuele casus van de gemeente.
 2. ‘Healthy Empowerment Symposium: 09.30-17.00 uur, Krachtstation Kanaleneiland, Utrecht. More information and register: https://www.eventbrite.com/e/healthy-empowerment-symposium-by-cempac-and-partners-tickets-74074395511
 3. Happy Working Challenge – de finale. Van 18 t/m 22 november 2019 loopt de Happy Working Challenge met studenten van ROC MN en MBO Utrecht. Vanuit de coalitie arbeidsmarkt werken drie ziekenhuizen samen met de studenten een week lang aan deze vraagstukken: Hoe kunnen we het werkplezier van jonge verpleegkundigen vergroten? en Hoe kunnen verpleegkundigen meer studenten begeleiden zonder dat hun werkdruk daardoor omhoog gaan?Met hun coaches komen de studenten aan het einde van de week met oplossingenVoor meer informatie mail leon.vanderijt@ucreate.nl

ZATERDAG 23 NOVEMBER (BUURT LOCATIES IN DE REGIO UTRECHT): GEZONDHEID EN GELUK IN SAMENWERKING MET INWONERS

Wat heb jij nodig om met meer kwaliteit, gezonder en plezieriger te leven, of om dit mogelijk te maken voor anderen in jouw omgeving? Op zaterdag staan de inwoners centraal, omdat alleen jullie deze vraag kunnen beantwoorden. Experts uit de gezondheid- en ontwerpwereld faciliteren het gesprek hierover in een afwisselend programma.

Wat leeft er in Leidsche Rijn?

Thema’s die ertoe doen in de wijk hebben onder meer te maken met een behoefte aan ontmoetingen met gelijkgestemden en een duidelijke plek waar inwoners terecht kunnen met verschillende vragen (oa op gebied van echtscheiding, eenzaamheid, en financiën). Rondom verschillende evenementen in de wijk onderzoeken we samen met bewoners welke gezondheids- en geluksvragen er nog meer leven in Leidsche Rijn, hoe de stem van de inwoners nu wordt gehoord en hoe we nog beter kunnen samenwerken.

Een programma in drie delen

1.Groet en ontmoet: 13.00 – 16.00 Locatie: Brusselsplein

Nieuwe en bestaande inwoners van Leidsche Rijn ontmoeten elkaar, gaan in gesprek en delen wat hen bezighoudt.

 • Ontwerper Joost van Wijmen verzamelt littekens en de onderliggende verhalen.
 • Check met Dr Cloud hoe digitaal gezond jij bent.
 • Quiz over hersenen en gezondheid – Neem met onze VR-bril een kijkje in je hersenen door Ties Fakkel.

2. De verdieping: 13.00 – 16.00 Locatie: ‘Indekerngezond’ – Kopenhagenstraat 41

Je verbonden voelen in een nieuwe wijk met een druk leven is best uitdagend. Toch is die verbintenis van grote invloed op ons geluksgevoel. Ervaar het zelf tijdens verschillende workshops.

 • Verhalentafel (8 pers) ‘Pit in je leven. door Gerdi Keeler.

  Wil je meer ideeën om je lekker in je vel te voelen en samen met anderen op te trekken in Leidsche Rijn? Ben je op zoek naar initiatieven die bij je passen? Doe dan mee met de verhalentafel ‘Pit in je leven’. Wonen in een nieuwe wijk is vaak anders dan je vooraf denkt. Als je huis op orde is, komt er ruimte voor de buitenwacht. Aan tafel wisselen we ideeën en ervaringen uit om je meer thuis te voelen in Leidsche Rijn. Gerdi Keeler gespreksleider Life stories.

 • Designsessie Geluk (20 pers) door Carin Cuijpers van de GeluksBV.

  ‘Wijk-Geluk als randvoorwaarde voor Mijn-Geluk’. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met geluk. We gaan kort in op de vraag wat ons gelukkig maakt. We gaan doen en ervaren, hoe we ons geluk positief kunnen beïnvloeden én we gaan onderzoeken hoe we kunnen samenwerken in geluk. Welke eerste ideeën poppen op om van Leidsche Rijn de gelukkigste en gezondste wijk van Utrecht maken.

 • Duik in de wereld van de zelfmanagement; welke technologie kan jou helpen om prettiger te slapen, eten, bewegen? Organisatie Uzelf laat het u zien.  

 • Aanvullend programma Voedingsdialoog: Wat eten we vanavond? 15:00 – 17:00 Locatie: ‘Vorstelijk Complex’ – Prinses Beatrixlaan 2a
 •  
 • ‘Ranking the Stars’ Locatie: Indekerngezond. 15.00-16.00. Samen bepalen wat de inwoners van Leidsche Rijn nog meer laat schitteren. Dat is waar ‘Ranking the Stars’ over gaat. Het netwerk ‘Leidsche Rijn maken we samen’ heeft al veel wensen en doelen in beeld gebracht. Vanmiddag praten we verder over geluk en gezondheid in de jonge wijk.
 •  
 • Onder leiding van dokter en designer duo Karolien van den Brekel en Mario de Zeeuw maakt een panel van bewoners en professionals een top 3 van wat er in de wijk nou echt belangrijk is voor gezondheid en geluk. Wat kun je zelf doen en wanneer heb je iemand anders nodig? De uitkomsten van deze middag geven we terug aan de wijk en gaan we in 2020 verder brengen. We gaan in gesprek met:
  • Wijkraad
  • Inwoners
  • Ondernemers
  • Mirjam de Boer, vitaliteitscoach
  • Carin Cuijpers, directeur GeluksBV
  • Judith Smit, HU Klinieken – Gezondheidsstudies

Last modified: 18 november 2019